Mistrz poszukiwany
Serwowanie piwa to sztuka, na którą składa się m.in. przygotowanie i dobór szkła, odpowiedni kąt nachylenia szklanki przy nalewaniu, regulacja siły strumienia z kranu czy dbałość o odpowiednią pianę. Mistrzostwo w niej osiągnęli Czesi, u których mówi się, że piwowar warzy piwo, ale to barman je tworzy. Można uwarzyć najlepsze piwo, ale i tak jego ostateczny smak będzie zależał od barmana, który je podaje.
Już w sobotę 23 sierpnia w Krasnymstawie w woj. Lubelskim będzie można przekonać się, co znaczy zaserwować piwo po mistrzowsku na jeden z trzech czeskich sposobów. Tego dnia 10 najlepszych barmanów z centralnej i wschodniej Polski zmierzy się w regionalnym finale prestiżowego konkursu Pilsner Urquell Polish Master Bartender 2014.
Wśród nich znajdą się reprezentanci Radomia:
- Jarosław Górski, „Club & Restaurant Mojito”
- Paulina Stachowicz,” Club & Restaurant Mojito”
- Malwina Górska, „Cafe pod Kasztanami”
- Przemysław Trybuła, „Club Rozmaryn”
Główny punkt imprezy to konkurs sztuki barmańskiej. Barmanom będzie można kibicować w specjalnej strefie Pilsner Urquell otwartej dla publiczności. W trakcie wydarzenia każdy będzie mógł przyjrzeć się pracy najlepszych barmanów z regionu, podziwiając trudną sztukę serwowania piwa na trzy czeskie sposoby. Uczestnicy, by przejść do ogólnopolskiego finału konkursu, będą musieli wykazać się nie tylko umiejętnościami w nalewaniu piwa, ale również prawidłowo rozpoznać piwa w tzw. ślepym teście. Oceniana będzie także autoprezentacja barmanów i ich umiejętność prowadzenia rozmowy z konsumentami. Piątka najlepszych zawalczy o miano mistrza barmaństwa w wielkim finale, który odbędzie się we wrześniu w Warszawie.
W drodze do finału
Barmani, by zakwalifikować się do regionalnych finałów, musieli wypełnić specjalny test, sprawdzający zarówno wiedzę o samym piwie, jak i szczegółową znajmość faktów o piwie Pilsner Urquell. Najlepsza setka wzięła następnie udział w szkoleniu Experience Day. Podczas dedykowanych warsztatów uczestnicy doskonalili swoje umiejętności m.in. z perfect pour, czyli perfekcyjnego serwowania piwa na trzy czeskie sposoby. Kurs był również okazją do zdobycia cennej wiedzy dotyczącej składu i warzenia tego złotego trunku oraz tajników piwnej sensoryki.
Kolejnym etapem w drodze do zwycięstwa była wizyta tzw. tajemniczego klienta. Podczas jego niezapowiedzianej i anonimowej wizyty barmani musieli wykazać się wiedzą i umiejętnościami zdobytymi podczas Experience Day. Każde takie spotkanie kończyło się wypełnieniem przez tajemniczego klienta ankiety z punktacją, która decydowała o udziale barmana w finale regionalnym.
Najlepsza dwudziestka z eliminacji regionalnych spotka się na ogólnopolskim finale, który odbędzie się we wrześniu w Warszawie. Oprócz nagrody pieniężnej w wysokości 2500zł dla pięciu najwyżej ocenionych barmanów, dziesięciu najlepszych finalistów wyjedzie na Pilsner Fest do Pilzna oraz weźmie udział w profesjonalnym szkoleniu barmańskim. Dzięki formule konkursu barmani stają się mistrzami nie tylko w serwowaniu piwa, ale przede wszystkim zdobywają cenną wiedzę merytoryczną.
Zapraszamy do aktywnego śledzenia dalszych etapów Pilsner Urquell Polish Master Bartender na www.pilsner.pl oraz www.facebook.com/PilsnerUrquellPolska
Chcesz szybciej dowiadywać się o nowych wydarzeniach i czytać najświeższe newsy? POLUB NAS NA FACEBOOKU. ZRÓB TO TERAZ >>
Barmani z Radomia zawalczą o miano najlepszego
Najlepsi barmani z centralnej i wschodniej Polski spotkają się 23 sierpnia w Krasnymstawie podczas „Chmielaków”, gdzie wezmą udział w regionalnym finale prestiżowego konkursu Pilsner Urquell Polish Master Bartender 2014. Ci, którzy wykażą się największą wiedzą i umiejętnościami, zawalczą podczas ogólnopolskiego finału, który wyłoni pięciu polskich mistrzów barmaństwa. Wśród nich może znaleźć się barman z Radomia.
Komentarze naszych czytelników
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu