Tradycje kulinarne Mazowsza są niezwykle bogate. Od lat na mazowieckich stołach królują swojskie wędliny, sery, przetwory, a także pachnące ciasta. Nie dość, że są pyszne - to również zdrowe. Najlepsze z nich należy promować.
- Konkurs jest doskonałą okazją na docenienie przedsiębiorców i producentów regionalnych produktów. A na Mazowszu mamy bardzo dobre produkty, zdrowe, naturalne. Trzeba się nimi chwalić - zachęca marszałek Adam Struzik.
Dziewięć edycji to około 800 zgłoszonych produktów i ponad 120 przyznanych Laurów. W ubiegłym roku komisję konkursową zachwyciły m.in. buła drożdżowa z kruszonką, pierniczki staropolskie, szynka dębowa z tynki, pasztet z soczewicy, ogórki kiszone z chili czy kajmakówka. O tym, które specjały zwyciężą w tym roku, komisja rozstrzygnie na przełomie I i II kwartału br. Należy przy tym pamiętać, że każdy uczestnik może zaprezentować tylko jeden produkt w danym roku, a specjały nagrodzone w poprzednich edycjach nie mogą być powtórnie zgłaszane.
Do konkursu mogą zgłaszać się zarówno przedsiębiorcy, jak i producenci indywidualni, którzy rywalizować będą w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje.
Zgłoszenia można przesyłać do 28 lutego br. Wystarczy wypełnić formularz dostępny tutaj oraz przesłać go na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, ul. Skoczylasa 4, 03-469 Warszawa.
Najszybsze informacje z Radomia wprost na Twojego Facebooka:
KLIKNIJ I POLUB NAS TERAZ >>