Działanie to sanepid podjął z powodu tzw. afery solnej. Szkodliwa sól, która używana jest do odśnieżania dróg, trafiała do producentów przetworów spożywczych: mięs, pieczywa, serów. Prawdopodobnie przez blisko 10 lat około 40 firm z całego kraju mogło sprzedawać tą sól do zakładów produkujących artykuły spożywcze. - Radomski sanepid kontrole rozpoczął już dzisiaj. Podjęcie tego działania zlecił nam Główny Inspektor Sanitarny – wyjaśnia Beata Nowak, rzecznik Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Radomiu.
Kontrolowane będą wszystkie hurtownie, piekarnie i obiekty żywnościowe. - Pracownicy sekcji żywności, żywienia i przedmiotów użytku sprawdzać mają obecność soli spożywczej i soli peklującej wprowadzonych do użytku przez zakłady wobec których prokuratura prowadzi dochodzenie – tłumaczy rzecznik.
Innymi słowy pracownicy saniepidu sprawdzają faktury. Jeśli widnieje na niej jako wytwórca, któraś z firm natychmiast wydany zostanie nakaz wstrzymania obrotu do czasu wykonania badań i uzyskania ich wyników.
Jaką sól jedliśmy przez kilka lat? Sanepid to sprawdzi
Od dziś radomski sanepid rozpoczął kontrolę wszystkich hurtowni, piekarni i obiektów żywnościowych na terenie Radomia i powiatu radomskiego. Pracownicy sekcji żywności, żywienia i przedmiotów użytku muszą sprawdzić skąd pochodzi sól spożywcza i ta, używana do peklowania.
Komentarze naszych czytelników
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu