O wynikach badań poinformowała rzeczniczka Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Radomiu Małgorzata Gregorczyk. Ustalono, że przyczyną zatrucia była salmonella oraz inne bakterie chorobotwórcze, które znajdowały się w ciastach „krówka” i tiramisu.
Po ich zjedzeniu u 85 chorych wystąpiły objawy zatrucia: bóle brzucha, głowy, wymioty, biegunka i wysoka gorączka. 16 osób, w tym sześcioro dzieci, trafiło do szpitali w Radomiu, Kozienicach i Opocznie. - Troje z nich już opuściło szpital, reszta także czuje się lepiej i prawdopodobnie zostanie wypisana do domów w najbliższym czasie - powiedziała Gregorczyk.
Towar wycofano ze sprzedaży, dalsza produkcja została wstrzymana. Zamknięto też wszystkie sklepy firmowe radomskiej piekarni, a jest ich kilkanaście - głównie w Radomiu. Powiatowy Inspektor Sanitarny w Radomiu wydał decyzję o zawieszeniu działalności produkcyjnej do czasu uzyskania prawidłowych wyników badań. Nakazał także wycofanie z obrotu wyrobów radomskiej piekarni do czasu zapewnienia skutecznej dezynfekcji sprzętu i pomieszczeń produkcyjnych oraz sklepowych.
Produkcja wystartuje po ponownej kontroli
Sanepid czeka jeszcze na wyniki kolejnych badań dotyczących stanu zdrowia pracowników zatrudnionych przy produkcji oraz stanu sanitarnego sprzętu i urządzeń używanych w piekarni. - Zakład będzie mógł wznowić działalność w zakresie produkcji pieczywa dopiero w momencie, kiedy wszystkie badania wyjdą dobrze i ponowne kontrole nie wykażą żadnych nieprawidłowości - zaznaczyła rzeczniczka radomskiego Sanepidu.