Sobota 20 kwietnia
Agnieszki, Czesława, Amalii
RADOM aktualna pogoda

Podwyższony cholesterol? Czas zmienić żywieniowe nawyki

as 2020-08-31 22:01:00

Cholesterol to składnik występujący w organizmie każdego z nas. Spełnia on wiele ważnych funkcji, od udziału w odbudowie komórek, przez wytwarzanie hormonów płciowych aż po produkcję witaminy D i kwasów żółciowych wspomagających trawienie tłuszczów. O jego prawidłowy poziom dba wątroba, jednak nieodpowiednia dieta może znacząco wpłynąć na jego podwyższenie. W jaki sposób unikać nadmiaru cholesterolu? Jak komponować codzienną dietę, która będzie korzystna dla naszego zdrowia?

Jaki jest prawidłowy poziom cholesterolu?

Jaki poziom cholesterolu uznaje się za właściwy? To kwestia, do której należy podchodzić indywidualnie, uwzględniając przy tym stan zdrowia, wiek i ewentualne współistniejące choroby pacjenta. Uznaje się, że prawidłowy poziom cholesterolu u osoby zdrowej nie powinien przekraczać 190 mg/dl (miligramy na decylitr) lub 5 mmol/l (milimole na litr). Jego przekroczenie i nadmiar niesie za sobą ryzyko rozwoju m.in. choroby wieńcowej serca. 

Cholesterol – co warto o nim wiedzieć?

Na cholesterol obecny w naszym organizmie składają się jego dwa rodzaje: dobry (HDL) oraz zły (LDL). Jego szkodliwe działanie wzrasta w momencie utlenienia samego cholesterolu lub kwasów tłuszczowych. Taka sytuacja spowodowana jest zazwyczaj przez niedobór witamin – przede wszystkim E, C oraz beta-karotenu. 

Sterole roślinne – miej cholesterol pod kontrolą

W kontrolowaniu prawidłowego poziomu cholesterolu pomagają sterole roślinne, nazywane także fitosterolami. To związki pochodzenia roślinnego, które swoją budową znacząco przypominają cholesterol. Co wynika z tego podobieństwa? Sterole są w stanie łączyć się z receptorami komórek jelitowych i tym samym blokować nadmierne wchłanianie cholesterolu. W ten sposób jego większa część zostaje wydalona, a tym samym obniża się jego stężenie we krwi. Same sterole natomiast wchłaniane są w niewielkiej ilości i nie stanowią zagrożenia dla funkcjonowania organizmu. 

Powstrzymaj cholesterol z odpowiednią dietą 

Skoro sterole roślinne doskonale radzą sobie ze zmniejszaniem ilości złego cholesterolu, jakie zmiany w odżywianiu powinniśmy wprowadzić? Pamiętajmy przy tym, że podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu jest zbilansowana i zróżnicowana dieta wspierana aktywnością fizyczną. Podczas komponowania potraw warto sięgać po następujące produkty: 

• warzywa,

• owoce,

• oleje roślinne,

• rośliny strączkowe,

• sezam,

• słonecznik,

• płatki zbożowe,

• pieczywo,

• nasiona soi,

• olej sojowy,

• buraki,

• seler.

Komentarze naszych czytelników

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu

Dodaj komentarz

RADOM aktualna pogoda

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies.

Strona używa cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług oraz prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Akceptuję, nie pokazuj więcej
Polityka prywatności Ochrona danych osobowych