Piątek 19 kwietnia
Adolfa, Tymona, Pafnucego
RADOM aktualna pogoda

Wybierają najsmaczniejsze wyroby wytwarzane przez mazowieckich producentów

dm, mazovia.pl 2019-01-12 09:33:00

Ruszyła kolejna edycja konkursu na najsmaczniejsze wyroby wytwarzane przez mazowieckich producentów. Naturalne sery, zdrowotne nalewki czy tradycyjne wędliny - to produkty, które mają szansę na wyróżnienie Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego. O tym, jakie smakołyki znajdą się w gronie laureatów, przekonamy się już niebawem. Właśnie ruszyła XII edycja konkursu. Nabór trwa do 28 lutego 2019 r.

– Zależy nam bardzo na promowaniu wysokiej jakości produktów, a przede wszystkim upowszechnianiu mazowieckiej tradycji kulinarnej. Trzeba przyznać, że mamy się czym chwalić. Na Mazowszu nie brakuje bowiem smacznych i zdrowych potraw, które zachwycają nie tylko smakiem, ale też wyglądem – podkreśla marszałek Adam Struzik.

Ideą konkursu jest wyłonienie i nagrodzenie producentów wyróżniających się wysoką jakością produkcji, kultywowaniem i popularyzowaniem mazowieckiej tradycji kulinarnej, a także oryginalnością i innowacyjnością w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa oraz promocji mazowieckiej żywności.

Mogą w nim wziąć udział zarówno firmy komercyjne, producenci indywidualni, jak i organizacje zajmujące się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę, takie jak: koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, osoby fizyczne, które mogą udokumentować swoją działalność posiadanymi certyfikatami, dyplomami czy też zaświadczeniami. Zgłoszony produkt powinien być powtarzalny, aby można go było promować przy różnych okazjach.

– Biorąc pod uwagę zainteresowanie poprzednimi edycjami konkursu, nie da się ukryć, że mieszkańcom naszego regionu nie brakuje pomysłów i przepisów na wyjątkowe potrawy kulinarne. A udział w nim to doskonały sposób dla producentów żywności, by zaprezentować nie tylko wykonane, ale też często wymyślone przez siebie smakołyki – dodaje Janina Ewa Orzełowska, członek zarządu województwa mazowieckiego.

Uczestnicy będą rywalizować w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje.

Aby wziąć udział w konkursie należy wypełnić formularz dostępny na stronie https://www.mazovia.pl/konkursy--szkolenia/laur-marszalka/art,38,xii-edycja-konkursu-o-laur-marszalka-wojewodztwa-mazowieckiego-dla-mazowieckich-producentow-zywnosci-za-najlepszy-produkt-roku-2018.html i przesłać na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, ul. Skoczylasa 4, 03-469 Warszawa.

Termin nadsyłania zgłoszeń upływa 28 lutego 2019 r.

Komentarze naszych czytelników

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu

Dodaj komentarz

RADOM aktualna pogoda

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies.

Strona używa cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług oraz prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Akceptuję, nie pokazuj więcej
Polityka prywatności Ochrona danych osobowych