Piątek 26 kwietnia
Marzeny, Klaudiusza, Marceliny
RADOM aktualna pogoda

Festiwal Kuchni Włoskiej w E.Leclerc Radom

Artykuł sponsorowany 2018-04-18 10:00:00

Na degustację kuchni rodem ze słonecznej Italii już w najbliższą sobotę zaprasza Kuchnia Smaków E.Leclerc. To będzie zwieńczenie tygodnia włoskiego trwającego w hipermarkecie przy ul. Toruńskiej 1 w Radomiu.

Przez cały tydzień włoskie specjały objęte są promocyjnymi cenami. W sobotę o godz. 11 Kuchnia Smaków E.Leclerc zaprosi klientów na degustację lazanii i pizzy

- Celem Tygodnia Kuchni Włoskiej, który trwać będzie u nas do 21 kwietnia jest promocja przysmaków ze słonecznej Italii: przepysznych makaronów, aromatycznych ziół czy mozzarelli. Zwieńczeniem festiwalu będzie degustacja potraw kuchni włoskiej, którą w sobotę (21 kwietnia) przygotuje dla klientów Kuchnia Smaków E.Leclerc. O godzinie 11 będzie degustacja lazanii oraz pizzy. Przez cały tydzień włoskie specjały objęte są promocyjnymi cenami - mówi Agnieszka Witczak-Armacińska z radomskiego E.Leclerc.     

Kiedy dorośli smakować będą specjały kuchni włoskiej, ich pociechy wezmą udział w Akademii Dziecięcych Rozmaitości, która odbędzie się w stałym bloku godzinowym od 10 do 11.30; od 11.30 do 13.00 oraz od 14 do 15.30. Tematyka zajęć będzie typowo włoska. Dzieci zajmą się wyklejaniem kolorowych makaroników, a także wezmą udział w quizie wiedzy o słonecznej Italii.

Tydzień Kuchni Włoskiej jest świetną okazją do skorzystania z oferty sklepu, który oferuje sprzedaż włoskich produktów. Może on też być inspiracją do przygotowania dania włoskiego samodzielnie w domu.

Potrawy kuchni włoskiej charakteryzuje duża ilość warzyw i przypraw takich jak: oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, a także częste dodawanie do potraw parmezanu. Nie oszczędza się tu oliwy, pomidorów, cebuli i czosnku, a także oliwek. Kuchnia włoska wyspecjalizowała się szczególnie w potrawach mącznych - głównie w makaronach - oraz w przyrządzaniu ryb i owoców morza.

Do typowych włoskich przystawek należy bruschetta, czyli włoski chrupki chleb, polany oliwą z oliwek, natarty czosnkiem i posmarowany mieszanką z pomidorów i bazylii. Często też jadana jest sałatka caprese wykonana z pomidorów, mozzarelli i bazylii, polana oliwą z oliwek. Ta przystawka swoimi kolorami symbolizuje włoską flagę. Włosi często posiłek zaczynają także od carpaccio przygotowywanego z surowej wołowiny czy też prosciutto e melonie, czyli pokrojonego włoskiego melona zawiniętego w szynkę prosciutto.

W Italii pierwsze danie to: makaron z sosem lub rissoto. Najpopularniejszą włoską zupą jest warzywna minestrone. Makaron może mieć różne kształty i wielkość, ale niezależnie od formy odgrywa bardzo ważną rolę w kuchni włoskiej. Do najbardziej znanych należą: spirali, penne, fusilli, tagliatelle, farfalle, spaghetti, lasagne i cannelloni. Najczęściej używanym sosem jest sos bolognese, przygotowywany z warzyw, mięsa mielonego, pomidorów i czerwonego wina.

Na drugie danie Włosi często jadają mięso, ryby lub owoce morza. Najczęstszą potrawą jest kurczak z estragonem lub wołowina po florencku w sosie pomidorowym, do której serwuje się czerwone wino. Spożywane są też różne rodzaje ryb, które przygotowuje się na tysiąc sposobów. Nie można zapomnieć o owocach morza: miłośnicy kuchni egzotycznej mogą spróbować ośmiornicy, gotowanej z papryką chili, małży, sercówek jadalnych, muszli św. Jakuba, langust, krewetek i homarów.

Najpopularniejszym deserem jest tiramisu powstający z połączenia kremu z serka mascarpone, jajek i dużych biszkoptów zamoczonych w czarnej kawie i likierze Amaretto.

Komentarze naszych czytelników

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu

Dodaj komentarz

Nie przegap

RADOM aktualna pogoda

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies.

Strona używa cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług oraz prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Akceptuję, nie pokazuj więcej
Polityka prywatności Ochrona danych osobowych