Inwestycja zlokalizowana będzie przy ul. Energetyków. 22 marca Agencja Rozwoju Przemysłu SA wydała firmie QFG Food Sp. z o.o. zezwolenie na prowadzenie działalności gospodarczej na terenie Radomskiej Podstrefy Tarnobrzeskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. Jest to trzeci tego rodzaju przypadek w Radomiu, gdy specjalną strefą ekonomiczną obejmowane są tereny należące do przedsiębiorstw prywatnych.
W zakładzie wykorzystane zostaną najbardziej zaawansowane technologie uboju i rozbioru, pozwalające na uzyskanie docelowej wydajności nawet 270 tys. sztuk na dobę. Uwzględniają one też normy unijnego rozporządzenia dotyczącego dobrostanu zwierząt oraz zostały uzgodnione i zaakceptowane przez Powiatowego Lekarza Weterynarii.
- Rozpoczęcie prac budowlanych planowane jest na kwiecień 2017 roku, a ich wykonanie powierzymy radomskiej firmie ROSA-BUD - mówi Jarosław Krzyżanowski, prezes QFG Food Sp. z o.o. Jak wyjaśnia, zgodnie z wydanym zezwoleniem minimalna wartość inwestycji szacowana jest na 90 mln zł, a najmniejsze możliwe zatrudnienie to 50 osób. - Nasze plany sięgają jednak znacznie dalej. Docelowo chcemy, by w zakładzie znalazło pracę nawet 600 osób, a inwestycja wyniosła około 170 mln zł - dodaje prezes Krzyżanowski (na zdjęciu pod artykułem).
Kilka słów o QFG
QFG specjalizuje się w wytwarzaniu convenience food, czyli tzw. „żywności wygodnej”, gotowej do spożycia bezpośrednio po podgrzaniu. W ofercie znajdziemy między innymi chłodzone, mrożone, sterylizowane i pasteryzowane dania z drobiu, wieprzowiny, wołowiny lub baraniny. Przygotowane w próżniowej technologii długiego gotowania sous-vide, a także panierowane, marynowane i formowane. Głównymi odbiorcami wyrobów QFG są sieci handlowe i gastronomiczne. Około 80% produkcji trafia na rynki europejskie, pozostała część do Polski. Niedawno informowaliśmy o dużej inwestycji QFG Food w Pionkach - więcej o tym TUTAJ.
Najszybsze informacje z Radomia wprost na Twojego Facebooka:
KLIKNIJ I POLUB NAS TERAZ >>