Poniedziałek 25 listopada
Erazma, Katarzyny, Beaty
RADOM aktualna pogoda

W kwietniu wystartuje w Radomiu nowa inwestycja QFG. Docelowo 600 nowych miejsc pracy!

cir 2017-03-30 17:17:00

Firma QFG Food zbuduje w Radomiu nowoczesną ubojnię drobiu. Inwestycja ma docelowo zapewnić do 600 nowych miejsc pracy. Prace budowlane mają ruszyć już w kwietniu, a oddanie ubojni planowane jest na pierwszą połowę 2018 roku.

Ubojnia QFG powstanie przy ul. Energetyków w niespełna kilkanaście miesięcy

Inwestycja zlokalizowana będzie przy ul. Energetyków. 22 marca Agencja Rozwoju Przemysłu SA wydała firmie QFG Food Sp. z o.o. zezwolenie na prowadzenie działalności gospodarczej na terenie Radomskiej Podstrefy Tarnobrzeskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. Jest to trzeci tego rodzaju przypadek w Radomiu, gdy specjalną strefą ekonomiczną obejmowane są tereny należące do przedsiębiorstw prywatnych.

W zakładzie wykorzystane zostaną najbardziej zaawansowane technologie uboju i rozbioru, pozwalające na uzyskanie docelowej wydajności nawet 270 tys. sztuk na dobę. Uwzględniają one też normy unijnego rozporządzenia dotyczącego dobrostanu zwierząt oraz zostały uzgodnione i zaakceptowane przez Powiatowego Lekarza Weterynarii. 

- Rozpoczęcie prac budowlanych planowane jest na kwiecień 2017 roku,  a ich wykonanie powierzymy radomskiej firmie ROSA-BUD - mówi Jarosław Krzyżanowski, prezes QFG Food Sp. z o.o. Jak wyjaśnia, zgodnie z wydanym zezwoleniem minimalna wartość inwestycji szacowana jest na 90 mln zł, a najmniejsze możliwe zatrudnienie to 50 osób. - Nasze plany sięgają jednak znacznie dalej. Docelowo chcemy, by w zakładzie znalazło pracę nawet 600 osób, a inwestycja wyniosła około 170 mln zł - dodaje prezes Krzyżanowski (na zdjęciu pod artykułem).

Kilka słów o QFG

QFG specjalizuje się w wytwarzaniu convenience food, czyli tzw. „żywności wygodnej”, gotowej do spożycia bezpośrednio po podgrzaniu. W ofercie znajdziemy między innymi chłodzone, mrożone, sterylizowane i pasteryzowane dania z drobiu, wieprzowiny, wołowiny lub baraniny. Przygotowane w próżniowej technologii długiego gotowania sous-vide, a także panierowane, marynowane i formowane. Głównymi odbiorcami wyrobów QFG są sieci handlowe i gastronomiczne. Około 80% produkcji trafia na rynki europejskie, pozostała część do Polski. Niedawno informowaliśmy o dużej inwestycji QFG Food w Pionkach - więcej o tym TUTAJ

Najszybsze informacje z Radomia wprost na Twojego Facebooka:
KLIKNIJ I POLUB NAS TERAZ >>

Komentarze naszych czytelników

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu

Dodaj komentarz

Nie przegap

RADOM aktualna pogoda

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies.

Strona używa cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług oraz prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Akceptuję, nie pokazuj więcej
Polityka prywatności Ochrona danych osobowych