Wtorek 26 listopada
Delfiny, Lechosława, Konrada
RADOM aktualna pogoda

Co trzecia paczka chipsów sprzedawanych w Polsce pochodzi z Radomia

cir 2016-06-01 08:10:00

Nawet 150 ton ziemniaków i 50 ton oleju przerabia się dziennie w zakładzie firmy FIFOR Polska na radomskich Wośnikach. Przedsiębiorstwo w krótkim czasie osiągnęło ponad 30% rynku produkcji słonych przekąsek w naszym kraju. Produkuje m.in. dla Biedronki, Żabki czy Auchan. We wtorek odbył się dzień otwarty firmy.

Chipsy w FIFOR produkowane są w kilkunastu odmianach i smakach

Spółka FIFOR Polska należy do greckiej Grupy Mitzalis. Zakład na terenie TG Parku, zlokalizowanego w Specjalnej Strefie Ekonomicznej na Wośnikach uruchomiła w 2014 r. – Zaczynaliśmy od zatrudnienia 10 osób, dziś mamy około 250 pracowników, a wkrótce, wraz z nowymi kontraktami od stycznia 2017 roku planujemy zatrudnienie kolejnych. Staniemy się dużym zakładem – mówi Jerzy Głowacki, wiceprezes zarządu FIFOR Polska.

Nowoczesna fabryka produkuje słone przekąski na rynek krajowy i zagraniczny. Są to głównie wysokiej jakości chipsy ziemniaczane, chrupki kukurydziane i orzeszki ziemne. FIFOR Polska nie produkuje przekąsek pod własną marką, lecz dla innych firm. Zaopatruje największe sieci handlowe, jak: Biedronka, Żabka, Stokrotka, Piotr i Paweł, Auchan, a także Foltin Globe czy Coop Hungary.

- Posiadamy własne, certyfikowane laboratorium. Surowce, których używamy do produkcji pozbawione są jakichkolwiek konserwantów, a nowoczesne technologie poparte doświadczeniem w branży spożywczej gwarantują produkty najwyższej jakości. Dla jej zapewnienia stosujemy wyselekcjonowane odmiany ziemniaków, starannie dobrane przyprawy, oraz unikalne receptury, które sprawiają, że produkowane wyroby zdobywają uznanie konsumentów – zachwala wiceprezes Głowacki.

Co ciekawe, firma sprowadza ziemniaki z Niemiec. W Polsce nie udało znaleźć się dostawcy, który zapewniłby odpowiedni rodzaj ziemniaków, ich jakość i sposób przechowywania.

FIFOR POLSKA Sp. z o.o. jest laureatem wielu nagród, m. in. statuetki „Granitowy Tulipan” w kategorii „Firma Roku – Firma średnia” przyznawanej najlepiej rozwijającym się przedsiębiorcom w regionie oraz wyróżnieniem przyznawanym przez Jeronimo Martins w kategorii najlepszy produkt 2014 r. Podczas Dnia Otwartego zakład zwiedzali uczniowie radomskich szkół, pobliskiej podstawówki nr 26 oraz Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich. Mogli prześledzić cały cykl produkcji chipsów - od ziemniaka, do gotowych paczek spakowanych w kartony w magazynie. 

– Dla absolwentów szkoły gastronomicznej nasz zakład to naturalne środowisko by podjąć pierwszą pracę – zapewnia wiceprezes Głowacki. Podkreśla także pomoc jaką firma uzyskała od miasta przy rozpoczynaniu działalności w Radomiu. – Dzięki współpracy z Wydziałem Obsługi Radomskiej Strefy Gospodarczej Urzędu Miejskiego mogliśmy szybko od decyzji o zlokalizowaniu działalności w Radomiu przejść do produkcji. Wraz ze wzrostem zatrudnienia zlokalizowano także w pobliżu przystanek autobusu miejskiego – mówi Jerzy Głowacki.

Najszybsze informacje z Radomia wprost na Twojego Facebooka:
KLIKNIJ I POLUB NAS TERAZ >>

Komentarze naszych czytelników

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu

Dodaj komentarz

Nie przegap

RADOM aktualna pogoda

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies.

Strona używa cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług oraz prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Akceptuję, nie pokazuj więcej
Polityka prywatności Ochrona danych osobowych